Start   ► Over Bartels Bed & Breakfast   ► Reserveren   ► Links   ► Routebeschrijving   ► Contact
Natuurschoon
 
 
Omgeving
Algemeen
Natuurschoon

Het Dwingelderveld had bijna niet bestaan. Na de uitvinding van de kunstmest hadden de boeren de heidevelden niet meer nodig. Heide- en stuifzandgebieden werden omgevormd tot akkers en weiland. Gelukkig waren er nog mensen, zoals Jac. P. Thijsse, die het belang van de heide inzagen. Hij raadde Natuurmonumenten aan om stukken heide te kopen. Het Dwingelderveld werd behouden en nu genieten jaarlijks vele duizenden mensen van de rust en de schoonheid. 

Na de Veluwe is het Nationaal Park het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten natuurgebied van ons land. Bossen, grote heideterreinen, zandverstuivingen, venen, graslanden en beekdalen vormen samen een uniek stuk natuur dat uitnodigt tot wandelen, fietsen en paardrijden.

De natuur rondom Havelte doet niet onder voor het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. Er zijn zelfs plannen ook hier een nationaal park te vestigen. De aanwezigheid van een militair oefenterrein verhindert dat voorlopig. De schoonheid zit niet alleen in de afwisseling van bos, heide en stuifzand, maar ook in de hoogteverschillen. Een van de opvallendste stukken is het Uffelter Binnenveld, een bos- en heidegebied met een opvallend hoog gelegen vennetje. In het gebied komt een bijzondere flora voor.